Budget 2018 - Modersmålsundervisning

Et af punkterne i Budgetforliget mellem Venstre og Dansk Folkeparti er en besparelse på modersmålsundervisningen. Fra 2019 er besparelsen på 500.000,- pr år.

Modersmålsundervisning
Modersmålsundervisning afskaffes for ikke-EØS-borgere – dvs borgere, der typisk kommer fra ikke-vestlige lande som følge af budgetforliget. I foligsteksten henvises til en undersøgelse fra Undervisningsministeriet (maj 2017). Undersøgelsen omhandler kun elever i 1. klasse, og i konklusionen skrives bl.a. følgende: ”Analyserne af modersmålsundervisning for mindre grupper af tosprogede børn viser, at der er nogle positive effekter af undervisningen på visse elevers trivsel og motivation.” [1]Ligeledes fremgår det i konklusionen, at det vil være relevant at undersøge om modersmålsundervisningen kan have langtidseffekter på elevernes kompetencer i dansk. Dette er den anvendte undersøgelse altså ikke i stand til.

I undersøgelsen fremgår det ligeledes: ”En anden forklaring på, at indsatsen ikke har resulteret i en styrket faglighed i dansk, er det begrænsede samarbejde mellem modersmålsunderviserne og elevernes øvrige lærere …….

at lærerne enten ikke har tid, eller at det kan være vanskeligt at koordinere samarbejdet med de øvrige lærere. Elevernes øvrige lærere fremhæver blandt andet, at forsøget startede samtidigt med, at folkeskolereformen trådte i kraft, hvorfor deres fokus og tid i højere grad blev lagt i den. For flere har folkeskolereformen betydet, at de ikke havde mulighed for at mødes med modersmålsunderviseren i dagligdagen.”[2] 

 

Slutteligt konkluderes det, at ” På det foreliggende grundlag giver indeværende undersøgelse derfor ikke grundlag for at anbefale modersmålsundervisning, hvis formålet med undervisningen er at forbedre elevernes danske sprog. Tages de positive resultater, som indeværende studie har påvist på elevernes trivsel og motivation, samt arabiske elevers sproglige færdigheder på deres modersmål, i betragtning, kan undervisningen dog indføres med andre formål for øje.”[3]



[1] ”Modersmålsbaseret undervisning – undervisning på 1. klassetrin, side 45

[2] ”Modersmålsbaseret undervisning – undervisning på 1. klassetrin, side 36

[3] ”Modersmålsbaseret undervisning – undervisning på 1. klassetrin, side 45