UPV'en

Img 6855
Farvel til UPV'en - den korte betegnelse for Uddannelsesparathedsvurderingen, som undervisningsministeren i sidste uge meddelte, at han ønsker afskaffet.

Farvel til Uddannelsesparathedsvurderingen
I sidste uge meddelte undervisningsministeren Mattias Tesfaye, at han ville afskaffe Uddannelsesparathedsvurderingerne (UPV). Det ser mange frem til med stor glæde. UPV’en fungerer ikke efter hensigten, for alle elever er parate til uddannelse. At blive vurderet ikke-uddannelsesparat er et negativt stempel. Et stempel, der virker stigmatiserende og ikke fører gode ting med sig.

Arbejdsgruppen i ministeriet anbefaler vejledning med større lokal frihed og fokus på elevernes valg.

Vi skal væk fra en vurderingsform, hvor lærerne sidder bag skærmen og vurderer eleverne og i stedet skal vi have fokus på vejledning, der kvalificerer elevernes valg bedre, end det, der fremkommer, når man logger ind på ens egen vurdering af uddannelsesparatheden og bare ser en vurdering på skærmen.

Vi håber, at forhandlingerne fører til en model, hvor fokus i stedet bliver dialog mellem elever, UU-vejledere, lærere og forældre om mulige valg for eleven – også set i forhold til de interesser, som den enkelte elev har.

Der skal være en større lokal frihed, en mere simpel model. En model, hvor der bliver tid til elevens og forældrenes refleksion, en lokal model, hvor man prioriterer ressourcer til dialog og vejledning.

Ved afskaffelsen af uddannelsesparathedsvurderingen får man derved også muligheder for igen at få mere fokus på de lokale muligheder for at vælge den retning/ungdomsuddannelse, som passer bedst muligt til hvert eneste unge menneske.

Vi glæder os til at se resultatet af forhandlingerne på Christiansborg og til efterfølgende at bidrage til at skabe en god lokal model for folkeskoleeleverne i Randers Kommune – en model hvor dialogen med den enkelte elev bliver det vigtige.

Vi er klar – for skole skaber vi sammen.

Bragt på amtsavisen.dk den 28. marts 2023

Emner

Målgruppe